Wil je zelf een betonvloer storten? Dat kan!

Wanneer je een betonvloer wilt storten, dan is waarschijnlijk je eerste idee om daar een bedrijf voor in te huren. Dat is geen gekke gedachte. Want bij een betonvloer storten komt nogal wat kijken. Wil je toch graag zelf de betonvloer storten in je garage, schuur of bijkeuken, dan zijn er stappen die je kunt volgen om het beton storten tot een succes te maken. Hieronder staan alle 5 de stappen.

Stap 1: Plaats een bekisting

Je wilt er, natuurlijk, voor zorgen dat het beton alleen dáár komt waar je het wilt hebben. Door een houten bekisting te timmeren voor je de betonvloer storten gaat, weet je zeker dat het beton blijft waar het moet zijn. De bekisting moet precies even hoog zijn als je het beton wilt hebben.

Stap 2: Zorg voor bewapening

Dat klinkt nogal heftig, maar het is veel heftiger als het beton, dat je net hebt gestort, scheuren gaat vertonen of zelfs inzakt. Door bewapening te plaatsen in je net gebouwde bekisting zorg je ervoor dat het beton extra stevig wordt. Bewapening aanbrengen doe je met een metalen wapeningsnet van 8 mm dikte en een maaswijdte van 15 cm voor het beste resultaat.

Stap 3: Plak af wat niet vies mag worden

Ga je alleen de vloer vervangen van je huiskamer en wil je dat de muren niet bespat worden met beton? Dan is het wel zo verstandig om de muren, tot minimaal 1 meter vanaf de vloer, af te plakken. Dit beschermt niet alleen je behang of je verf, ook met onbehandelde muren is dat een goed idee. Het beton moet namelijk, na het storten, een flinke tijd uitharden en al die tijd kun jij er niet op lopen om de losse klodders van de muren te vegen. Deze drogen dus, net als de vloer, keihard op.

Stap 4: Laat je betonvloer storten door vaklui

Je betonvloer storten is niet direct een klusje dat je zelf doet. Er is een grote vrachtwagen en allerlei speciale apparatuur voor nodig en dus is het slimmer om hier vakmensen voor in te schakelen. Zij zorgen voor een spiegelgladde afwerking op een manier die je zelf niet kunt. Een stuk sneller en meer nauwkeurig bovendien.

Stap 5: Laat je betonvloer goed drogen

Verwacht niet dat je binnen een paar dagen alweer gebruik kunt maken van de betonvloer. Na het storten heeft deze vloer minimaal 30 dagen (!) nodig om écht goed uit te harden. Zo zorg je ervoor dat je jarenlang plezier kunt hebben van de vloer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *