Welk soort behang kiezen?

Behang kopen en kiezen is tegenwoordig nog niet zo eenvoudig. Er is zoveel keuze aan verschillende soorten, materialen, stijlen, kleuren en patronen. Belangrijk is om eerst op een rijtje te zetten wat je precies nodig hebt en wat je mooi vindt. In deze blog geven wij je een overzicht van de voor- en nadelen van de verschillende soorten behang, zodat je straks beter een keuze kunt maken!

Kies het juiste soort behang

Wanneer je voor een nieuw behang gaat is het belangrijk om eerst te kiezen wat voor soort behang je wilt. Zoals eerder genoemd, heeft elke behang zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder sommen we de meest populaire soorten op:

Glasweefselbehang

glasweefselbehang is een van de nieuwere soorten behang. Het is de duurste soort, maar ook de sterkste en daarmee geschikt voor slechte muren. Verder is glasweefselbehang stootvast en waterbestendig. Ideaal dus voor de kinderkamer of vochtige ruimtes. Een nadeel is dat glasweefselbehang moeilijk te verwijderen is. Wel kun je het eenvoudig in een andere kleur schilderen mocht je toe zijn aan iets nieuws.

Papierbehang

Papierbehang is één van de meest gebruikte behangsoorten. Het is relatief goedkoop, snel aan te brengen en verkrijgbaar in vele soorten en kleuren. Een nadeel van papierbehang is dat het vochtgevoelig is en enkel geschikt is voor egale muren.

Vliesbehang

Naast glasweefselbehang, is vliesbehang ook een erg sterke behangsoort. Dit behang is dan ook ideaal voor het verdoezelen van oneffenheden. Daarnaast heb je voor het aanbrengen van vliesbehang geen behangtafel nodig. Je kunt de behanglijm direct op de muur aanbrengen. Ook is het behang gemakkelijk te verwijderen en krimpt het praktisch niet. Het nadeel van vliesbehang is dat sommige kleuren relatief transparant zijn. Vlekken en kleurverschil blijven hierdoor mogelijk zichtbaar.

Fotobehang

Fotobehang is dé eyecatcher voor een origineel interieur. Een groot voordeel van fotobehang is dat je uit een grote collectie afbeeldingen kunt kiezen of zelfs je eigen foto kunt uploaden voor een extra persoonlijke touch. Het materiaal van fotobehang kan uiteenlopen van traditioneel behangpapier, tot vlies fotobehang en airtex fotobehang. Afhankelijk van je budget, de ruimte en kwaliteit van je muur kun je hier een passende keuze in maken.