Welk dekbed past bij jou?

Je slaap is een van de belangrijkste dingen van de dag. Een goede nachtrust draagt bij aan een positievere stemming en werkt goed voor de gezondheid. Zo’n acht uur slaap per nacht is ideaal. Een goede nachtrust verkrijg je natuurlijk sneller wanneer je comfortabel slaapt met een goed kussen, matras en dekbed. Die eerste twee zijn vanzelfsprekend, maar wat voor dekbed heb je eigenlijk nodig? Welke soort dekbed past bij jou?

Soorten dekbedden

Om te beginnen heb je verschillende soorten dekbedden. Er zijn vier soorten vullingen: dons, katoen, wol en synthetische vezels. Daarnaast zijn er vier verschillende warmteklassen: klasse 1 is ideaal voor iemand die het snel koud heeft, en is dus een warme deken. Klasse 4 is geschikt voor iemand die het snel warm heeft, en is dus een stuk dunner en luchtiger. Zomerdekbedden behoren ook tot deze klasse. Elke vulling heeft zijn eigen voor- en nadelen. Lees snel verder.

Dons

Donzen dekbedden worden door veel mensen gebruikt. Donzen dekens houden de warmte goed vast en ventileren goed. Bovendien hebben ze een hoog isolerend vermogen. Vaak wordt dons gemengd met veren. Hoe meer dons er in de deken zit, hoe lichter en warmer hij is en hoe groter de isolerende werking. Zo heb je hier ook verschillende varianten, kijk bijvoorbeeld naar een ganzendons dekbed.

Katoen

Dekbedden gemaakt van katoen zijn soepel en gemaakt van naturuurlijk materiaal. Katoenen dekens voelen zacht aan en laten goed lucht door. Daarom zijn deze dekens ook het hele jaar door geschikt. Omdat ze luchtig zijn, zijn ze ook geschikt voor mensen die het snel warm hebben ’s nachts. Katoenen dekbedden zijn te wassen in de wasmachine, wat erg handig is.

Wol

Dekbedden van wol zijn isolerend en vochtabsorbend, maar tegelijkertijd zelfreinigend. Het natuurlijke materiaal transporteert vocht naar de buitenlucht. Daarom voelt een wollen dekbed nooit klam of vochtig aan. In de winter houdt een wollen deken je warm, en in de zomer houdt het je koel. Als je veel transpireert is wol een goede keuze.

Synthetische vezels

Dekbedden met synthetische vulling zijn te wassen in de wasmachine. Daarom zijn ze geschikt voor, bijvoorbeeld, mensen met allergieën. Deze dekbedden zijn iets minder ventilerend, maar zijn ook een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld wollen dekens. Er is een goede prijs-kwaliteit verhouding bij deze dekbedden.