Wat is een goede garagedeur

op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Los van de kwaliteit van het deurblad en de onderdelen waarmee de garagedeur functioneert, is het van belang dat de garagedeur past bij de manier waarop je de deur dagelijks gebruikt. Om je toch enig houvast te kunnen geven om te kunnen bepalen wat voor jou nu een goede garagedeur is, bespreken we in dit artikel een aantal belangrijke aspecten die je in overweging kunt nemen.

Overigens, bij het verzamelen van de informatie om dit artikel te kunnen schrijven kwamen we een website tegen waarop een handig overzicht staat van garagepoorten. Erg praktisch om alle soorten deuren bij elkaar in een overzicht te hebben!

De veiligheid van de deur

Het is waarschijnlijk niet het 1e aspect waaraan je dacht, maar als we je zouden vragen of je het prettig vindt dat onbevoegden eenvoudig je garage kunnen binnenkomen, dan zeg je waarschijnlijk ‘’nee, natuurlijk niet!’’. Een deur kan nog er nog zo mooi uitzien of gebruiksvriendelijk zijn, als hij niet veilig is wil je de deur in principe niet kopen.

Maar wat zijn belangrijke aandachtspunten voor wat betreft de veiligheid van een garagedeur? Om te beginnen is het goed om na te gaan of de deur voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit keurmerk is geen garantie dat een inbraak via de garagedeur onmogelijk is, maar je maakt het inbrekers in ieder geval al een stuk lastiger om binnen te komen.

Veiligheid gaat natuurlijk verder dan alleen anti-inbraakmaatregelen. Je wilt immers ook dat de deur veilig te gebruiken is. Zeker als je kleine kinderen hebt die met hun kleine vingertjes eenvoudig tussen de veren van de garagedeur knel kunnen komen te zitten. Kortom ga na welke maatregelen de fabrikanten van de diverse deuren hebben genomen om de kans op een ongeluk tijdens het gebruik van de deur zo klein mogelijk te maken. Zo hebben merken als Hörmann afdekkappen ontwikkeld waardoor kinderen niet meer bij de veren kunnen komen. Ook zijn er technieken beschikbaar waarmee een elektrische deur direct tot stilstand wordt gebracht op het moment dat er een persoon of voorwerp zich tussen de ondergrond en het deurblad bevindt.

Is de garagedeur geïsoleerd?

Wanneer je regelmatig tijd doorbrengt in de garage, omdat je er je favoriete hobby beoefend of dat je kinderen er kunnen spelen, dan wil je natuurlijk dat het klimaat in je garage aangenaam is. In dat geval is het belangrijk om voor een geïsoleerde garagedeur te kiezen, zodat tocht en kou je garage niet binnenkomen. Natuurlijk is het ook van belang dat je de buitenmuren dan goed isoleert, omdat je anders nog steeds flink moet stoken om de ruimte aangenaam warm te krijgen.

Hoe ga je de garage gebruiken?

Naast de veiligheid en de isolatie van de garagedeur, is het belangrijk dat de garagedeur past bij de manier waarop je de garage gebruikt. Moet je de deur iedere dag meerdere malen openen en sluiten? Kies dan in ieder geval voor een elektrische garagedeur en als het even kan voor een deurblad dat je slechts deels hoeft te openen om de garage in en uit te kunnen gaan.

Wat kost een garagedeur eigenlijk?

In principe kun je voor nog geen € 1000 al een prima garagedeur aanschaffen. Maar heb je wat meer wensen, zoals bijvoorbeeld een elektrisch bedienbare garagedeur? Dan moet je al snel rekening houden met een bedrag dat een boven de € 1000 uitkomt. Andere factoren die bepalen hoe hoog de prijs van een garagedeur is, zijn onder andere de gebruikte materialen de kwaliteit van de gebruikte materialen en de overheadkosten van het bedrijf dat de deur levert.

Kijk rustig om je heen en vergelijk aanbieder met elkaar

Voor vrijwel alle goederen en diensten die je kunt kopen, zowel zakelijk als particulier, geldt dat vergelijken en oriënteren altijd loont. Ook zijn er regelmatig mooie aanbiedingen te vinden, waardoor je tegen een scherpe prijs een prima garagedeur kunt kopen. Kijk overigens niet alleen naar de prijzen van de deuren, maar ook naar de voorwaarden. Is de montage bijvoorbeeld in de totaalprijs opgenomen of komen die kosten er nog boven op? Hoeveel jaar krijg je garantie en krijg je de 1e onderhoudsbeurt gratis? Allemaal zaken die je tegen elkaar kunt zetten om de aanbieders met elkaar te kunnen vergelijken en de juiste garagedeur bij de juiste leverancier te bestellen.