Waarom steeds meer mensen een monumentaal pand kopen

Nederland staat vol met prachtige, oude gebouwen. Kijk maar eens naar de grachten in Amsterdam of de herenhuizen in Arnhem. Er zijn een hoop plekken die dan ook beschermd worden, bijvoorbeeld omdat de panden er monumentaal zijn. Je kunt toch alsnog een monumentaal pand kopen. De overheid heeft namelijk besloten dat ze wel de aanpassingen van deze bijzondere panden wil reguleren maar dat het niet de bedoeling is dat men er niets mee kan. De gebouwen moeten functies hebben. Daarom kun je ook gewoon als particulier een monumentaal pand kopen.

Hoe gaat dat dan?

Vaak is het een goed idee om zo’n aankoop via een monumentenmakelaar te laten verlopen. Deze persoon is gespecialiseerd in het aankopen en/of verkopen van monumenten en weet dan ook goed waar je op moet letten. Een monument is namelijk bij lange na niet hetzelfde als bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning. Het is goed om daar bij stil te staan want je wil niet bedrogen uitkomen omdat je een koop sluit met compleet verschrikkelijke voorwaarden.

Monumentaal pand

De woning aanpassen

Houd er ook rekening mee dat je een monumentaal pand vaak niet zomaar kunt aanpassen zonder toestemming. Het is een fabeltje dat je monumenten helemaal niet mag aanpassen maar er zijn wel restricties waar je rekening mee moet houden. Sommige daarvan zijn bijvoorbeeld dat je niet zomaar iets aan de gevel mag laten doen of dat je details in muren en plafond niet mag verwijderen. Bewerken mag dan vaak weer wel. Het is altijd goed om even met een expert in gesprek te gaan voor je aankoop om te zien of je de dingen die jij wil veranderen ook mag veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *