vrijheid op de weg en geen kantoor meer

Als je doordeweeks een hotel bezoekt, zie je vaak zakenmannen in driedelig pak in de lobby zitten. Dit komt steeds vaker voor en vooral in grotere groepen. Dit komt door de nieuwe werkwijze van tegenwoordig, de zogeheten “flex medewerkers”. De term “flex” betekend niet anders dan flexibel inzetbaar. Dit heeft niet alleen te maken met de werktijden maar de term flex heeft in deze alles te maken met een flexibele werkplek.

Hoezo, flexibele werkplek?

Grote bedrijven hebben tegenwoordig geen tijd meer om stad en land af te reizen voor vergaderingen. Wanneer bedrijven samen gaan werken of in ieder geval van elkaar informatie willen verstrekken, kan het zijn dat beide bedrijven aan de andere kant van Nederland zijn gevestigd. Tegenwoordig zoeken ze daarom een vergaderlocatie ergens tussen in. Zo moeten beide partijen reizen maar kost het beide partijen ook minder reistijd. Er zijn heel erg veel hotels die tegenwoordig vergaderlocaties aanbieden. Daarnaast zijn er ook veel zelfstandige bedrijven die ook een vergaderlocatie aanbieden. Zo kan er door beide partijen gekozen worden wat de beste optie is. Daarnaast zie je vaak flex medewerkers in een hotel overbruggen, tussen de afspraken in. Soms lunchen ze of soms zie je ze gefocust op hun laptop. De elektrische auto’s kunnen ook opgeladen worden bij een hotel dus dat kan ook de reden van de overbrugging zijn.

Is dit fijn werken?

Er zijn heel erg veel onderzoeken gedaan naar deze manier van werken. Veel medewerkers vinden het erg fijn dat zij zelf kunnen beslissen wanneer zij een afspraak plannen. Andere medewerkers geven aan het heel erg fijn de vinden elke keer op een andere vergaderlocatie te zijn. Een medewerker gaf zelfs aan “ik had voor het beroep vrachtwagenchauffeur moeten kiezen, ik vind het heerlijk om door heel Nederland te reizen, zo zie ik nog eens wat van ons kikkerlandje”. Veel werkgevers vinden deze manier van werken ook erg fijn. Met de moderne technologie zoals een heel bel systeem in de auto, kunnen zij medewerkers makkelijk bereiken wanneer zij onderweg zijn. Het kost grote bedrijven daarnaast ook minder tijd om alle afspraken in te plannen, simpelweg omdat er veel minder reistijd is momenteel. Zo kunnen er dus meer afspraken op één dag gepland worden. De werkgevers zijn wel realistisch en geven aan dat het aan het begin niet winstgevend is. Er moeten auto’s van de zaak aangeschaft worden, er worden veel lunch declaraties gedaan en een aantal medewerkers maakte misbruik van de vrijheid. Toch zetten veel werkgevers dit systeem door en kijken zij uit naar het vijf jaren plan.