Tips voor het reinigen van de betonvloer

Heb jij een betonvloer in huis die je wel reinigt met de gangbare schoonmaakmiddelen, maar weet je eigen niet of je dit allemaal wel op de juiste manier aan het aanpakken bent? Het is natuurlijk belangrijk dat je betonvloer zo lang mogelijk mee zal gaan en zo lang mogelijk in zijn originele staat zal blijven. Wij, van Lucon, zullen je hieronder de beste tips geven voor het reinigen van jouw betonvloeren voor binnen en buiten

Do’s

  • Uiteraard is het voor iedere vloer, voor het beginnen met schoonmaakritueel, van belang het oppervlak stofvrij te houden. Gebruik dus voordat je aan het reinigen van de vloer begint altijd eerst even de stofzuiger. Let op; Gebruik hierbij wel altijd de borstel functie! Een betonvloer heel snel de neiging tot het achterlaten van krasjes en zou wanneer je deze borstel dus niet gebruikt enorm snel beschadigd kunnen raken. 
  • Mocht je de vloer willen dweilen, doe dit dan wekelijks en niet dagelijks. Het dagelijks dweilen zou ervoor kunnen zorgen dat de geïmpregneerde bovenlaag van je slijtvaste vloer van hoge kwaliteit zou kunnen uitdunnen, wat meer porositeit kan veroorzaken. Ook is belangrijk de betonvloer eens in de zoveel tijd, gemiddeld een tussentijd van zo’n 2 weken, al dweilend te onderhouden met een hiervoor speciaal bedoeld onderhoudsmiddel geschikt voor betonvloeren. Deze zijn vaak te verkrijgen bij vele woonwarenhuizen. Meng dit middel van te voren altijd met een beetje water in de dweilemmer, waarna je hierna met de dweil over de betonvloer kan gaan. Het is niet aan te raden de betonvloer te dweilen met vuil geworden water. Maak in dit geval dus het liefst gebruik van 2 emmers; een voor het schone water met het onderhoudsmiddel en een om de vuile dweil in uit te wringen. 

Don’ts:

  • Gebruik voor het even snel afnemen van een vlek of vuiligheid op de betonvloer nooit een stofdoek! Hoewel dit niet zo lijkt te zijn, bevatten stofdoeken vele harde haartjes die, net als bij de stofzuiger, voor krasjes in je vloer of de geïmpregneerde laag kunnen zorgen. 
  • Gebruik geen stoomreiniger! Zelf de warme stoom zou in dit geval voor de afbreuk van de topcoating kunnen zorgen en zelf de bovenlaag kunnen wegsmelten. 
  • Mocht je andere schoonmaakmiddelen bij het dweilwater willen gooien, kies in dit geval dan nooit voor de agressieve varianten zoals een ontkalker of chloorproducten. Ook deze zouden de bovenlaag van je betonvloer kunnen aantasten en zorgen vaak voor erg lelijke vlekken die niet meer weg te werken zijn.