Tips bij het kiezen van de geschikte gietvloer

Een gietvloer wordt gekenmerkt door het feit dat de vloer zichzelf tijdens het aanleggen volledig uitvlakt. De stijgende populariteit van deze moderne vloer wordt verklaard door de talloze voordelen, zoals het makkelijk onderhoud en de waterdichtheid. Een gietvloer kopen is echter een duurzame investering waarbij er met verschillende aspecten rekening gehouden moet worden.

Elk type heeft zijn eigen specifieke kenmerken

Ten eerste is het type vloer uitermate belangrijk. Gietvloeren kunnen in drie categorieën onderverdeeld worden: kunsthars, cementgebonden en troffelvloeren.
De kunsthars vloeren kunnen uit polyurethaan of epoxy bestaan. De harde en slijtvaste epoxy vloeren zijn uitermate geschikt voor industriële ruimtes. Omdat het materiaal echter snel scheurt en verkleurt, wordt in particuliere woningen eerder het licht-elastische polyurethaan aangeraden. Dit materiaal beschermt je vloer perfect tegen krassen en scheuren.
Cementgebonden vloeren hebben dan weer een prachtige natuurlijke uitstraling. Deze vloer is echter niet elastisch waardoor er bij temperatuurschommelingen snel scheurtjes ontstaan. Troffelvloeren tenslotte bestaan uit een mengeling van zand met epoxy of polyurethaan. De open structuur van de vloer laat zich perfect combineren met vloerverwarming.

Elke ruimte heeft een ander type vloer nodig

Het type gietvloer wordt grotendeels bepaald door de ruimte waarin de vloer gelegd zal worden. In de badkamer heb je met vocht te maken en zal het waterdichte kunststof dus eerder aan te raden zijn. De vloer van je garage zal dan weer te maken krijgen met een zwaardere belasting dan bijvoorbeeld je woonkamer. Zo heeft elke ruimte zijn specifieke eigenschappen waarmee je rekening moet houden.

Je vloer wordt een belangrijk deel van je interieur

Gietvloeren gaan jarenlang mee en de kleur is dan ook niet onbelangrijk. Je vloer is een belangrijk onderdeel van je interieur en zal dus ook voor een groot deel de sfeer van je woning bepalen. Gietvloeren bestaan in alle mogelijke kleuren, van neutrale wit of grijs tot opvallend groen of geel. In combinatie met je meubels en interieur kan je dan ook exact die sfeer scheppen die je in gedachten had.

Een gietvloer kopen doe je niet zomaar

De prijs mag natuurlijk niet vergeten worden. Het is steeds aan te raden vrijblijvende offertes bij verschillende bedrijven aan te vragen. Let bij de offertes goed op de kwaliteit en de service die wordt aangeboden. Laat je gietvloer ook plaatsen door hetzelfde bedrijf waar je het materiaal aankoopt. Je voorkomt zo niet alleen eventuele misverstanden, het zal je waarschijnlijk geld besparen ook.