Mooie planten in je tuin

Het kiezen van de mooiste planten in je tuin is niet altijd even simpel. Het kan zijn dat je totaal geen verstand hebt van planten of dat je naar jou idee geen goede tuin hebt om mooie planten voor aan te schaffen. Een schaduwrijke tuin is niet een tuin die op het zuiden ligt. Toch is voor elke tuin en voor elk hoekje een plant te bedenken die daar past, en niet onbelangrijk, het ook doet. Veel mensen maken een verkeerde keus en kijken alleen hoe een plant er op het moment van aankoop uitziet. Je ziet een mooie plant en denkt, Ja! die wil ik in mijn tuin, zonder erbij na te denken of het een zonminnend of juist een plant is die schaduw prettig vind.

Een nieuwe border beplanten

Je hebt onlangs een huis gekocht met tuin, maar je vindt de huidige aanplant niet naar je zin. Tijd om wat ideetjes op te doen. Kwekerij de Groot heeft een breed assortiment planten waar iedereen mee uit de voeten kan.

Schaduw of zon?

Ga eerst eens even na of de border veel zon krijgt of juist een groot gedeelte van de dag in de schaduw ligt. Het is het meest zinvolle om planten aan te schaffen die gebaat zijn bij schaduw of zon. Neem bijvoorbeeld de Margriet. Een vaste plant die elk jaar weer die vrolijke wit met een hart van gele bloemen laat zien. Behalve Margrieten die in de zon zullen gedijen, heeft kwekerij de Groot ook een groot aantal bloeiers voor in de schaduw. De Begonia en het Vlijtig Liesje houden van schaduw.

Achter hoog en vooraan laag

Een border krijgt de mooiste uitstraling wanneer je de lage soorten aan de voorzijde aanplant. Stapsgewijs naar achteren worden je planten steeds groter. Weefplanten kunnen wat hoger zijn maar mogen best zo hier en daar op verschillende hoogtes worden gebruikt. Weefplanten worden ook wel gatenvullers genoemd. Een drietal voorbeelden zijn;

  • Dilleplant (wit)
  • Lobelia Fulgens (rood)
  • Verbena (blauw/paars)

Rekening houden met kleur

Kleuren zijn in je border natuurlijk een van de belangrijkste zaken. Houdt je van wit? Ga dan op zoek naar planten die wit bloeien in verschillende periodes. Het is echter niet verkeerd om tussen de witte bloeiers hier en daar een licht-blauw bloeiend exemplaar te plaatsen. Dat houdt de zaak in evenwicht en een beetje spannend.

Combinaties

Om in je tuin voor de mooiste planten te kiezen is het combineren een must. Combineer vroege bollen met de wat latere bloeiende planten. Probeer om altijd iets bloeiends in je tuin te hebben. Dus niet alleen maar voorjaarsbloeiers aanplanten. Deze zijn in mei uitgebloeid en wanneer er geen planten meer in bloei komen, wordt het een saaie bedoening. Maar ook verschillende soorten bladvormen geven een mooie look aan de tuin. Een aantal heestertjes kunnen zorgen voor een vast decor.