Kijken, kijken, niet kopen: problemen op de woningmarkt

Het is al lastig genoeg om een eigen huis te kopen. Vooral als de mogelijkheden tot het kopen van een huis minimaal zijn. Dat zijn de problemen van jonge starters in Nederland. Zij willen vaak samen gaan wonen maar het lukt niet om een zekere, betaalbare, woning te vinden. De ongelijkheid tussen jong en oud in de woningmarkt neemt dus toe. Onderstaand artikel geeft uitleg.

Hypotheekverstrekking

Vaak hebben jongvolwassenen een tijdelijke baan en is er nog geen sprake van een vast arbeidscontract. Hier moet wel sprake van zijn bij het vertrekken van een hypotheek. Tevens hebben jongeren aan schuld vanwege de studie die ze hebben gevolgd. Dat draagt ook niet bij aan positief hypotheekadvies. Jongeren blijven noodgedwongen bij hun ouders wonen óf de ouders hebben te maken met een ‘boemerangkind’. Een zoon of dochter die op zichzelf gaat wonen en vervolgens weer intrede maakt in het ouderlijk huis.

Later zelfstandig

Zoomen we in op het thema wonen dan valt op dat jongvolwassenen het inderdaad moeilijk hebben. Het aandeel jongeren tussen de 25 en 35 jaar met een eigen koopwoning nam tussen 2009 en 2018 af van 53 naar 45 procent. Het gevolg van het later kopen van een huis is ook pas later zelfstandig worden. zo concludeert de Sociaal-Economische Raad in haar recente rapport ‘Hoge Verwachtingen’.

Vermogende ouders

Waar de inkomensongelijkheid in Nederland relatief beperkt is, zijn wij wereldwijd een van de koplopers wat betreft vermogensongelijkheid. Jongeren met vermogende ouders hebben een enorme voorsprong. Ouders die hun kinderen financieel kunnen steunen zijn vaak ook degenen met nuttige sociale netwerken en ‘kennis van het spel’. Dat zorgt ervoor dat die jongeren het iets minder zwaar hebben, want alle steun is er. Het staat wel haaks op het ideaal. Het cadeau krijgen van een woning bij het begin van een volwassen leven. Zonder een vast contract of er hard voor gewerkt te hebben.

Makelaars kunnen mee zoeken naar een passende oplossing en kijken voor beschikbare opties. Op zoek naar een betrouwbare makelaar in de randstad? Kijk op makelaar Rotterdam Noord.