Is jouw keuken wel zo schoon als dat je denkt?

Faber sfeerhaarden

Op het eerste gezicht ziet je keuken er netjes en schoon uit. Je hebt het aanrecht schoongemaakt met een doekje en het fornuis ziet er netjes uit. Toch kan er op veel plekken vuil zitten dat niet direct zichtbaar is. En aangezien de keuken de plek is waar je eten bereid, is hygiëne heel belangrijk. Het is dus belangrijk om na te gaan: is mijn keuken wel zo schoon als dat ik denk, of zit er veel verborgen vuil op plekken waar ik het niet zo snel kan zien?

Fornuis

Een broedplaats voor bacteriën en etensresten is het fornuis. De gouden tip wat betreft het fornuis is: maak schoon na ieder gebruik. Vet en vuil krijgen op die manier niet de kans om in te branden. Als je voorkomt dat de etensresten gaan aankoeken, scheelt je dit veel poetswerk. Het grondig schoonmaken van het gasfornuis kan een heel karwei zijn. Om te beginnen kun je de pandragers en de ringen en deksels van de gasbrander laten weken in een badje met heet water en afwasmiddel. Veel pandragers kunnen niet in de vaatwasser, omdat er dan roest kan ontstaan. Maak het fornuis zelf schoon met een sopje en een ontvetter. Vind je dit een hele klus? Dan kun je overwegen om een inductie kookplaat aan te schaffen. Een kookplaat is namelijk een stuk makkelijker schoon te maken dan een gasfornuis.

Vaatwasser

Een andere plaats waar bacteriën en etensresten zich verzamelen, is de vaatwasser. Als je vieze borden in de vaatwasser zet, kunnen de etensresten in de vaatwasser komen. Op deze manier kunnen de sproeiarmen verstopt raken. Je zal ook merken dat de vaat niet meer zo schoon wordt als dat je gewend bent. Als je de sproeiarmen afspoelt, kan dit het probleem verhelpen. Een andere manier om je vaatwasser weer schoon te krijgen, is om deze een keer te laten draaien op de hoogste temperatuur, zonder dat je deze inlaadt. Door de hoge temperatuur zullen etensresten makkelijker wegspoelen en zullen bacteriën gedood worden. Zo is je vaatwasser weer helemaal schoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *