Hoe kies je de beste ladder uit voor jouw project?

Wanneer je op hoogte moet werken, dan heb je een ladder nodig. Welke ladder dat precies is, hangt sterk van je project af. Bovendien zijn er een heleboel verschillende soorten ladders te koop. In essentie zijn de volgende zaken de belangrijkste in het kiezen van de juiste ladder voor jouw project:

  • de hoogte waarop je gaat werken
  • de ondergrond waar de ladder op staat
  • de vorm ladder

Hoogte van je project

Allereerst is het natuurlijk belangrijk welke hoogte je moet kunnen bereiken. Ga je in huis een muur verven of een lamp aanbrengen, dan is de ladder die je nodig hebt relatief laag. Vaak gaat het om een meter of twee, wellicht drie. Dat volstaat. Ga je echter aan het dak werken, of bijvoorbeeld de dakgoot schoonmaken, dan moet je hoger kunnen komen. De hoogte van je project heeft dus direct invloed op de ladder.

De ondergrond waar je ladder op staat

De ladder moet ergens op staan. Het maakt nogal uit of dit het laminaat in je woonkamer is of de stoep buiten. Een stoep is namelijk vaak ongelijk in hoogte. De ladder gaat wiebelen, tenzij je een speciale soort koopt die in hoogte verstelbaar is aan de onderkant. Zo maak je de ladder alsnog stabiel. 

De vorm van de ladder

Een vouwladder, telescoop ladder, ruitenwasserladder: er zijn eindeloos veel vormen als het gaat om ladders. Welke je nodig hebt hangt van je project af maar ook van je voorkeur. Sommige ladders staan in een A-vorm, anderen zet je rechtop tegen een muur of ander stabiel object.