Het voordeel van UV bestendige tie wraps

Er bestaat geen twijfel dat tie wraps ongekend handig zijn. Met deze plastic bandjes is vrijwel alles te repareren of vast te maken. Door middel van het geribbelde uiteinde en vierkante openingetje blijven voorwerpen stevig vastzitten voor lange tijd. De tie wraps hebben echter een groot nadeel. De bandjes zijn gemaakt van een zogenaamd polymeer. Dit polymeer valt uiteen als er over een langere tijd UV licht op valt. Hierdoor breekt het bandje met der tijd af en wordt het langzaam bros.

Door deze afbraak is tie wraps buitenshuis gebruiken niet altijd verstandig. De tie wrap is immers bedoelt om iets vast te houden voor langere tijd. Toch zijn er redelijk wat scenario’s te bedenken waarin tie wraps buiten de ideale oplossing zouden vormen. Vooral in de tuin kunnen tie wraps goed van pas komen, bijvoorbeeld bij het opbinden van planten. Daarom zijn er UV bestendige tie wraps ontwikkeld.

uv bestendige tie wraps

Het UV licht verbreekt bepaalde bindingen in het plastic op molecuulniveau. Het UV licht bevat namelijk zeer veel energie. De atomen van het plastic nemen deze energie op, waardoor de bindingen stuk gaan. Door bepaalde moleculen in het plastic in te bouwen wordt dit effect sterk verminderd. Deze moleculen absorberen het licht, waardoor het plastic beschermt blijft. Aan de simpele zwarte tie wraps wordt vaak roet toegevoegd als UV absorberende stof.

Door deze toevoegingen kunnen deze tie wraps wel langdurig buiten gebruikt worden. Ze zijn veel beter bestand tegen alle vormen van UV licht en weersinvloeden dan normale tie wraps. Daarnaast worden deze bandjes vrijwel niet bros.

Hierdoor zijn de UV bestendige tie wraps uitermate geschikt voor buitenhuis gebruik. Denk bijvoorbeeld aan het bevestigen van een bloem aan een stok. De bevestigende tie wrap bevindt zich hier de gehele dag in de volle zon. Normale tie wraps zouden hierdoor bros worden, de uv bestendige exemplaren niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *