Het behandelen van teakhouten meubelen

Bent u in het bezit van teakhouten meubelen, voor zowel binnen als buiten, en heeft u eigenlijk geen idee hoe u dit het beste zou kunnen onderhouden of kunnen reinigen? Wij, van Gert Willigenburg, hebben in dit geval dé tip die we hieronder met je zullen delen. 

Het enorme voordeel van een teakhouten meubel is dat het teakhout zelf vrij weinig onderhoud nodig zal hebben, maar tegelijkertijd wel een ontzettend duurzaam product is. Het gaat lang mee is bestand tegen vele weersomstandigheden of veranderingen in het binnenklimaat. Dit heeft er vooral mee te maken dat het teakhout zelf een olie bevat, welke enorm bestand is tegen vochtgevoeligheid. ‘Eén en één is twee’ of ook wel; een win-win situatie kunnen we wel zeggen. 

Toch is het raadzaam uw meubel na enige tijd schoon te maken of enigszins te onderhouden. Vooral wanneer je de meubels van teakhout buiten zult hebben staan, zul je merken dat er zo nu en dan wellicht een groenige waas over de meubels zou kunnen ontstaan. Gebruik voor het verwijderen van deze waas een sopje met een mix van water, groene zeep en soda en reinig de tafel zo goed mogelijk. Denk er goed aan dat, voor het reinigen van deze meubels, het raadzaam is altijd groene zeep te gebruiken; deze helpt verkleuringen op de meubels tegen te gaan en helpt bij een milde manier van schoonmaken.  Ook is het enorm makkelijk te gebruiken bij het verwijderen van kleinere vlekken en/of oneffenheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vetvlekken, saus,- of wijnvlekken. Zorg in dit geval ook voor zachte benodigdheden waarmee je schoonmaakt of het sopje aanbrengt, zoals een zachte spons of borstel met zachte borstelharen. Spoel het meubel hierna af met wat water. Ook al is er nog geen groene uitslag op de buitenmeubels ontstaan of zijn de teakhouten meubelen binnen in huis geplaatst; ook dan is het goed de meubels één keer per jaar te reinigen met ditzelfde aangegeven sop-mixje.