Energiezuinig de winter door

Momenteel vriest het weer en Januari is sowieso vaak de koudste, donkerste en somberste maand van de winter. Dit betekent dat we het lekker warm en knus maken in onze woningen. En ook dat de energierekeningen weer hoger worden. Het grotere energiegebruik in de winter heeft nadelen in de portemonnee, en op nationaal en internationaal niveau, natuurlijk ook nadelen voor het klimaat. Het is dan ook verstandig om energiezuinig de winter door te komen. Maar hoe doe je dat precies. In dit artikel bespreken we een aantal tips om energiezuinig de winter door te gaan.

Alleen verwarmen waar nodig

Wees eerlijk, de meeste tijd besteed je in slechts een paar specifieke ruimtes. Waarschijnlijk zijn dit de keuken, woonkamer en slaapkamer. De ruimtes waar je minder tijd besteedt hoeven echt niet zo warm gestookt te worden als de ruimtes waar je de hele dag doorbrengt. Sluit de deuren tussen de verschillende kamers en stook alleen de ruimtes waar je het meest tijd doorbrengt. Je hoeft de slaapkamer ook niet super warm te maken aangezien je lekker onder de dekens ligt en het ook bewezen is dat je beter slaapt in een koelere kamer.

Woning isoleren

Een andere goede optie om je woning warmer te maken is door deze te isoleren. Wanneer je de woning isoleert zul je al snel veel energie besparen. Als de woning is opgewarmd zal de warmte veel langer blijven hangen. Het isoleren is dan ook een investering maar wel een die je op sneller termijn zult terugverdienen. Ook kan het kiezen voor dubbel en hoogrendementsglas helpen om het warmteverlies van de woning te minimaliseren.

Kleed je warm

Een laatste logische tip om te geven op het gebied van warmte is om je ook gewoon warm te kleden. Je kunt de thermostaat al snel een paar graden lager zetten door een dikke trui aan te zetten. Natuurlijk hoef je ook niet in je winterjas binnen te gaan zitten met de verwarming volledig uit.

Betere lampen

Op het gebied van elektriciteit is het dan ook weer verstandig om gebruik te maken van energiezuinige lampen. Een goede gewoonte is om lichten altijd uit te doen als je een kamer verlaat. Veel mensen laten te vaak alle lichten branden in hun verschillende kamers, ook als ze de kamer verlaten. Denk bij het vervangen van je gloeilampen met spaarlampen ook aan andere lampen zoals je TL-licht in de garage. Led TL buizen zijn een stuk betere optie. Ze flikkeren minder en gebruiken een stuk minder energie. Daarnaast verlichten ze ook alleen naar beneden in plaats van alle kanten op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *