Een paard kopen: Wat komt hier allemaal bij kijken?

Een paard kopen is bij lange na niet vergelijkbaar met het kopen van een hond of kat. Bij het kopen van een paard komt veel meer kijken. Mijn advies is dan ook om dit alleen te doen als je daadwerkelijk kennis van paarden hebt. En toch, al heb je veel kennis van dit dier, dan is het een heel ander verhaal om er eentje te kopen. Zelf deed ik dit vorig jaar en zelfs met veel research had ik de hoeveelheid werk onderschat. Daarom vertel ik in deze blog waar je aan moet denken bij het kopen van een paard. 

Binnenverblijf

Een paard moet uiteraard een stal hebben waarin het beschut binnen kan staan. Het is dus van belang dat je deze bouwt op jouw terrein. Als het slecht weer is, moet het dier namelijk naar binnen kunnen. De eerste vraag waar je dus over na moet denken is: Is mijn terrein wel groot genoeg? Als dit het geval is, kun je beginnen met het bouwen van een stal. Schakel hier ook vooral de hulp van een gespecialiseerd bedrijf in. Vraag bijvoorbeeld bij jouw lokale manage wie voor hen de stallen bouwt en bel dit bedrijf. Met alleen een stal ben je er natuurlijk nog niet. Je zult ook stro moeten kopen voor in deze stal, voederbakken op moeten hangen en een voorraad plekken maken voor het voer en andere benodigdheden. 

Buitenverblijf

Zelfs al is je terrein groot genoeg voor een stal, dan betekent dit nog niet dat je hier een paard kan plaatsen. Een paard heeft namelijk ook genoeg buitenruimte nodig. Het moet vrij kunnen bewegen en genoeg buitenlucht krijgen. Zorg dus dat je een groot gedeelte van je tuin afzet als buitenverblijf van het paard. Hiervoor heb je speciale afrastering voor paarden nodig. Dit kun je halen bij een landbouwwinkel. Laat je hier ook vooral adviseren over wat voor afrastering het beste is voor een paard. Bovendien kun je hier ook informeren naar bedrijven die deze afrastering voor je kunnen plaatsen.

Alternatieve oplossing

Heb jij de grote droom om een paard te kopen, maar klinkt alles hierboven wel als heel veel gedoe? Dan is er gelukkig ook nog een alternatieve oplossing die iets makkelijker is. Je kunt namelijk ook een stal huren bij je lokale manage. Informeer dus eens bij de manege bij jou in de buurt wat de mogelijkheden zijn. Vaak kan een paard hier op stal staan en kun je hem zelfs soms laten verzorgen door het personeel van de manage. Dit is een perfecte uitkomst voor als je veel werkt en geen tijd hebt om elke dag langs te gaan.