Een nieuw huisdier

De coronacrisis was voor veel mensen een realisatie dat het toch wel eenzaam kan zijn thuis zonder gezelschap. Als je ooit in je leven een huisdier hebt gehad, is het ontzettend saai zonder. Af en toe een miauwtje, het geblaf wanneer er iemand langsloopt, iets om voor te zorgen en iets om je gezelschap te houden als je 's avonds alleen op de bank zit. En niet te vergeten dat je huisdier al snel je beste maatje wordt. We zagen de asielen leegstromen aan het begin van de coronacrisis. Mensen die voorheen geen hond wilden of konden nemen doordat ze normaal gesproken te druk zijn met werken zagen hun kans schoon. Helaas baart dit de asielen juist veel zorgen, want als alles weer normaal is zullen velen beginnen in te zien dat hun huisdier dan niet meer de aandacht krijgen die ze eerst gewend waren, wat vaak resulteert in dat de dieren toch weer terug worden gebracht naar het asiel. Bij deze dus de ultieme huisdieren checklist: hoe weet je of een huisdier in jouw leven past?

Hoe ziet je leven eruit?

Er zijn zoveel dingen belangrijk om te overwegen voordat je aan een huisdier begint. Een huisdier is een toewijding waar je volledig achter moet staan: wat er ook gebeurt, jij hebt dit beestje op je genomen, en het is aan jou om ervoor te zorgen tot het er niet meer is. Als je dus niet honderd procent zeker bent dat je dit wil doen, en dat je ertoe bereid bent om dingen in het leven op te geven, is een huisdier niet voor jou weggelegd. Dit maakt het in deze tijd extra belangrijk om te beseffen dat het leven altijd kan veranderen. Misschien zit je nu even zonder werkt en lijkt het perfect, omdat je altijd al droomde van een hond maar simpelweg nooit de tijd en ruimte had in je leven om de hond 3 keer per dag uit te laten. Maar uiteindelijk zul je weer ander werk vinden en zal je leven er anders uit gaan zien. Past het dier dan ook nog steeds in je ritme? Het ie balengrijk dat je het huisdier zodra je het in huis neemt laat wennen aan wat het kan verwachten.  Denk je over een aantal maanden weer nieuw werk te hebben waarmee je flexibel genoeg bent om vaak uit te kunnen, laat het dan toch niet wennen aan elke dag uren op het strand of in het bos doorbrengen. Hou het ritme van het dier zo consistent mogelijk!

Niet alles is leuk

Natuurlijk is het ook belangrijk dat je niet alleen de voor- maar ook de nadelen van het hebben van een huisdier overweegt. Ze  moet ze leren om braaf en zindelijk te worden, ze kunnen ziek worden en heel veel geld kosten. Vlooien kat en hond kunnen ook voor veel gedoe zorgen in jouw dagelijks leven. Dus zorg dat je goed op dergelijke zaken voorbereid bent: ent het beestje in, doe een wormen- en vlooienkuur elke zoveel tijd, en let goed op hun gezondheid. Ze rekenen op je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *