Een lichtbron kiezen

Het begrijpen van de vele technische termen op de verpakking van lichtbronnen kan moeilijk zijn. Daarom geven we hier een overzicht van de drie belangrijkste parameters. Schilderijlamp

Lichtgevende stroom

Lichtstroom wordt gemeten in lumen (lm) en geeft aan hoeveel licht de lichtbron / lamp uitstraalt. In het verleden werd het stroomverbruik (gemeten in watt) gebruikt als referentie voor de hoeveelheid licht die een lichtbron uitstraalt. Omdat de gloeilamp met draadgloeidraad geleidelijk werd uit gefaseerd en er nieuwe substitutietechnologie op de markt kwam, was het vorige referentiekader niet meer zo bruikbaar als het ooit was geweest. Dit komt doordat de nieuwe armatuurtechnologieën veel effectiever bleken te zijn dan de traditionele gloeilamp. Dit is ook de reden waarom een lichtbron van 25W niet direct kan worden vergeleken met verschillende andere typen, omdat de lichtopbrengst sterk varieert tussen de typen.

Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur vertelt ons hoe warm of koud lichtbronnen zijn. Terwijl licht met een blauw spectrum als koel wordt ervaren, wordt licht met een rood spectrum als warm ervaren. De kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin: hoe hoger de Kelvin-waarde, hoe koeler het licht. Wij in de Scandinavische landen geven de voorkeur aan het warme spectrum, dat wordt gekenmerkt door een lage kleurtemperatuur van 2.600 – 3.000 K. De ouderwetse filamentlamp heeft een kleurtemperatuur van 2.700 Kelvin.

Kleurproductie

Kleurweergave geeft het vermogen van een lichtbron aan om kleuren weer te geven. Kleurweergave wordt gemeten in Ra (of CRI) – hoe hoger de Ra-waarde, hoe beter de kleurweergave. Halogeen- en gloeilampen hebben een Ra-waarde van bijna 100, terwijl energiebesparende en LED-lampen een Ra-waarde van minimaal 80 hebben (dit is een wettelijke vereiste). Kies altijd lichtbronnen met een hoge Ra-waarde voor ruimtes waar kleurweergave bijzonder belangrijk is (bijvoorbeeld de keuken, eetkamer en leeslampen).

Soorten lichtbronnen

De keuze voor een lichtbron hangt niet alleen af ​​van de kwaliteit van het licht, maar ook van de functie, het stroomverbruik en de aanschafprijs. Alle lichtbronnen hebben hun voor- en nadelen, maar de huidige prijs-kwaliteitverhouding van LED-lichtbronnen is zo bemoedigend dat verwacht mag worden dat LED binnen een paar jaar de andere typen zal overtreffen. In ruil daarvoor kunnen we genieten van een betere lichtkwaliteit tegen lagere kosten. Schilderijlamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *