De vele toepassingen van epoxy in huis

Voor doe-het-zelfers en klussers is epoxy vaak onmisbaar. Maar er zijn ook heel veel klussers die helemaal niet zo bekend zijn met dit handige spul. Toch zijn er zoveel toepassingen voor dit spul dat het een fantastische toevoeging is aan je klusvoorraad. In dit artikel bespreken we de toepassingen van Epoxy.

Epoxy vloercoating

Epoxy vloercoating is een twee componentenysteem dat je eenvoudig zelf kunt aanbrengen in twee lagen. Je ziet epoxy vloercoating vaak in winkels, maar ook in garage’s bij autodealers, fabriekshallen, showrooms, bijkeukens enzovoorts. Tegelijkertijd is een epoxy vloercoating ook hartstikke handig voor toepassingen thuis, bijvoorbeeld in de woonkamer. Kiezen voor een epoxy vloer coating is een stuk goedkoper dan een gietvloer, vaak tot wel zeven keer zo goedkoop. Bij een gietvloer wordt er veel meer epoxy aangebracht dan bij een coatingvloer.

Epoxy giethars

Epoxy giethars wordt vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden. Zo kun je er bijvoorbeeld foto’s mee afgieten of dibond. Of canvas en schilderijen ermee afgieten. Maar er zijn ook hele andere creatieve toepassingen van epoxy. Bijvoorbeeld voor het afmaken van sieraden, of het maken en repareren van een surfboard. Ook kun je er houten meubels mee afwerken. We bespreken hier verder nog wat tips voor het gebruik van epoxy. Epoxy giethars kopen doe je bijvoorbeeld bij Mrboat.nl 

Epoxy mengen

Zoals we al aan gaven is epoxy een 2 componentensysteem. Het bestaat uit een hars een verharder. Voor gebruik zul je de twee componenten dus moeten mengen. Wat belangrijk is, is dat je de juiste hoeveelheid verharder bij de hars toevoegt. Als je minder verharder toevoegt dan zal de epoxy zacht blijven. Je kunt de epoxy het beste afwegen met een weegschaaltje, daarna wil je de twee componenten goed mengen. Als de epoxy goed gemengd is, is deze weer helemaal helder.

Verwerking

Zodra de epoxy gemengd is, is er een zekere verwerkingstijd waarin de epoxy gebruikt moet worden gebruikt. Je ziet deze verwerkingstijd vermeld op het etiket. Er zijn verschillende applicatiemethoden te gebruiken met epoxy. Zo kun je het verwerken met een kwast, roller of het gieten. Het is wel zo dat na gebruik de kwasten en rollers moeten worden weggegooid. Hergebruik is niet echt mogelijk. 

Problemen

Mocht het gebeuren dat de epoxy blijft kleven op sommige plekken, dan is de epoxy niet goed gemengd. Het kan ook gebeuren dat de epoxy warm wordt. Op warme dagen kan de epoxy zo warm worden dat de mengbeker smelt. In dat geval is het handig om de epoxy daarvoor over te gieten in een platte, brede bak zodat de warmte makkelijker kan ontsnappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *