De basis van beleggen

Het afgelopen jaar zijn er ontzettend veel dingen niet mogelijk geweest waar we normaal geld aan uitgeven, denk aan feestjes, festivals en vakanties. Alhoewel het jaar daardoor een stuk minder leuk was dan normaal, heeft het ons ook veel geld bespaard. Verschillende statistieken hebben uitgewezen dat Nederlanders veel spaargeld hebben opgebouwd. Tegelijkertijd zijn de spaarrentes lager dan ooit. Dit betekent dat het weinig oplevert om te sparen en je op de lange termijn zelfs geld zult verliezen, door inflatie namelijk. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om te gaan beleggen. Maar hoe begin je nu precies met beleggen? En waar moet je in investeren. In dit artikel bespreken we de basis van beleggen.

Beleg met geld dat je kwijt kunt

Veilig beleggen werkt bijna altijd het best wanneer je dit op de lange termijn doet. Daarom is het verstandig om niet te beleggen met geld dat je binnenkort nodig hebt. Zorg dus dat je genoeg geld opspaart voor vakanties, nooduitgaven of bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine. Op deze manier hoef je niet met de hand je was gaan doen of in eigen tuin op vakantie. Alhoewel we dat dit jaar toch al moeten.

Lange termijn

‘It’s not timing the market, but time in the market’, zo gaat het gezegde. Op de korte termijn kunnen investeringen alle kanten op schieten. Maar op de lange termijn is de kans veel groter dat je beleggingen meer waard worden. Zeker wanneer je investeert in index fondsen. Index fondsen verspreiden je belegging over heel veel aandelen. Een zeer populair beleggingsfonds is de S&P500. Met dit fonds verspreid je je geld over aandelen van de 500 grootste bedrijven in de verenigde staten.

Beleg vaste bedragen

Veel mensen besluiten te wachten met investeren in totdat de markt wat gedaald is. Ze wachten op het juiste moment. Maar er zijn altijd ‘experts’ die zeggen dat de markt op elk moment in kan storten en dat je nog net even moet wachten tot het ideale moment om in te stappen. Vaak loop je zo al veel koersstijging mis. De beste strategie is om maandelijks een vast bedrag te investeren.

Investeren in een IPO

Wat is een ipo of beursgang van een aandeel. Dit is een vraag die vele beginnende beleggers hebben. Ze horen verhalen hoe rijk je zou zijn als je tijdens de ipo van Apple 1000 euro had ingelegd bijvoorbeeld. Voor veel bedrijven is een beursgang een goede kapitaalinjectie. Veelbelovende bedrijven kunnen gigantisch veel opleveren maar er zijn ook veel bedrijven die het uiteindelijk niet redden. Wees dus voorzichtig met investeren in een ipo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *