De 3 beste houtsoorten voor een vlonder

tuinhout

Het is voorjaar. De lentekriebels nemen jouw hele lichaam over. In jouw hoofd doemen verschillende, leuke klussen op. Deze zomer – zo beloof jij – gaat jouw gezin genieten van een nieuwe vlonder. Zo eentje die je zelf in elkaar hebt gezet. Er rest echter nog één vraag: welk type tuinhout ga jij kopen? In deze blog zetten wij een aantal kanshebbers voor je uiteen.

1. Tropisch hardhout

Voor een vlonder raden wij in de regel altijd tropisch hardhout aan. Dit type kent namelijk een ruime levensduur van 20 tot 25 jaar. Als eigenaar kun je dus lang van de nieuwe vlonder genieten. Ook de eigenschappen zijn zeer positief. Het materiaal is zeer hard, het werkt weinig en wordt niet zo snel glad. Er is echter één nadeel: er hangt een gemiddeld tot duur prijskaartje aan.

2. Siberisch Lariks

Een andere populaire houtsoort is de Siberische Lariks. Dit hout heeft een iets kortere levensduur, namelijk: tussen de 8 en 15 jaar. Net zoals het tropische hardhout is het echter vrij hard en wordt het bij regenval minder snel glad. Daarnaast is het uiterlijk ontzettend mooi om te zien. Veel mensen zijn verliefd geworden op de warme, gele kleur met de duidelijke vlamtekening en noesten.

3. Thermisch gemodificeerd hout

De top 3 eindigen we met thermisch gemodificeerd hout. Deze houtsoort wordt op een nieuwe wijze behandeld. Dit gebeurt namelijk met behulp van stoom en niet met schadelijke chemicaliën. Het materiaal is zeer duurzaam. Het heeft namelijk een levensduur van tussen de 15 en 25 jaar. Daarnaast is het hout zeer licht in gewicht en zijn er verschillende soorten op de markt. Keuze genoeg dus!

Goedkopere varianten

De vorige drie houttypes zijn redelijk prijzig in aanschaf. Veel mensen kiezen er daarom vaak voor om goedkopere varianten te bestellen. Denk hierbij aan Midden-Europees Lariks Douglas of geimpregneerd grenenhout. Deze varianten zijn namelijk veel voordeliger. Ze zijn echter een stuk kwetsbaarder, waardoor ze sterk beperkt worden in hun levensduur. Zo gaat Douglas hout gemiddeld 5 tot 10 jaar mee. Geïmpregneerd hout moet veelal na 7 tot 15 jaar vervangen worden.