Bouwmaterialen en hun sterkte

Bouwmaterialen zijn van grondstof gemaakte materialen gebruikt in de bouw van gebouwen van allerlei soorten en maten, van een wolkenkrabber in New York tot aan je tuinhuis in de achtertuin. Sommige van deze zijn natuurlijk, en ook een aantal zijn gemaakt. Het grootste deel van materialen dat in de bouw wordt gebruikt, bestaat uit niet-natuurlijke producten. Deze omvatten, bakstenen, tegels, stenen, metalen, geïsoleerde glas en isolatiematerialen.

Gemaakte materialen

De meest voorkomende synthetische materialen die in de bouw worden gebruikt, omvatten polystyreen, polyurethaanschuim en MDF (Medium-Density Fiberboard) – die allemaal bekend staan als bouwproducten. Andere door de mens gemaakte bouwmaterialen die worden gebruikt in de bouw van een gebouw omvatten beton, gipsplaat, hardboard, trespa en gipsplaat. Hoewel door de mens gemaakte materialen vaker voorkomt in de bouwsector, worden natuurlijke bouwmaterialen ook gebruikt in de bouw van gebouwen. Materialen zoals trespa bieden een lange levensduur, zijn gemakkelijk te verwerken, zijn solide en robuust, zijn onderhoudsvriendelijk en weer bestendig en behouden over een lange periode heen hun kleur. Enkele voorbeelden van natuurlijke materialen die worden gebruikt in de bouw van gebouwen zijn bodem, rotsen (inclusief graniet), hout, kleefstoffen, cement en nagels. Geïsoleerd glas, hout en geïsoleerd beton zijn voorbeelden van materialen die worden gebruikt als isolatoren in de bouw. Natuurlijke bouwmaterialen zoals hout bieden hoge kwaliteit en stabiliteit. Het is heel sterk, net zoals beton dat ook kan worden gebruikt als bouwmateriaal en het heeft het vermogen om geluid en thermische energie te absorberen. Hoewel deze eigenschap van hout een duidelijk voordeel is, heeft hout nog andere voordelen die ook zeer waardevol zijn. Hout is veelzijdig, verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan stijlen, het is zeer duurzaam en kan bestand zijn tegen vele soorten weersomstandigheden. Bovendien kan het goed worden gecombineerd met isolatie en prefab elementen.

Lichtgewicht en sterk

Veel synthetische materialen, aan de andere kant, zijn tegenwoordig minder vatbaar voor schade door brand, explosie en straling. Hier vervangen ze vaak minder dure alternatieven van minder kwaliteit. Polyurethaanschuim is bijvoorbeeld een van de meest populaire alternatieven voor glasvezel omdat het lichtgewicht, sterk en rigide is. Aan de andere kant is glasvezel al lang een favoriete bouwmaterialen voor huizen, gebouwen en bruggen vanwege de hoge “sterkte-tegen-gewicht”-ratio. Glasvezel is ook bestand tegen brand en explosie en biedt isolatie van hoge kwaliteit. Het is geen wonder dat deze materialen over de hele wereld de bekend zijn. Glasvezel is slechts een voorbeeld van de vele mens gemaakte materialen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *